Mascotes

En castellano
En català

Criança de gatets petits

Contingut per cortesia de: Losdestructores.com

El més recomanable és deixar als gatets petits amb les seves mares fins els dos mesos com a mínim, perquè siguin alimentats amb la llet materna i rebin tots els nutrients que necessiten per al seu desenvolupament. No obstant això, en ocasions això no és possible, ja que podem trobar un gatet perdut, o la mare del qual ha mort, o simplement ens ho ofereixen i no sabem dir que no. En aquests casos, cal alimentar al petit amb biberó, i procurar-li unes cures bàsiques perquè sobrevisqui.

En primer lloc, hem de fer-nos amb un biberó (que venen en les botigues d'animals i clíniques veterinàries) i comprar llet en pols especial per a gatets petits. En la caixa vénen les instruccions per a preparar-lo. Si el gat és molt petit (com els meus, que tenien 13 dies de vida quan van arribar a casa), les preses de llet seran cada dos o tres hores, fins i tot a la nit. Dels meus dos gats, un es prenia perfectament el biberó, però l'altre no volia menjar, així que calia obligar-lo a prendre encara que anés un poc cada vegada. Això és important, perquè si no mengen moriran irremeiablement.

Els meus Destructors menjant quan eren uns bebés.

En aquests primers moments, els gatets passen el seu temps dormint i menjant, ja que tan petits no poden caminar, tot just veuen i escolten, i pot ser que xisclin un poc si els prenem en braços. Però es guien molt bé pel seu olfacte, i ràpidament reconeixeran als seus criadors per l'olor.

Diverses vegades al dia cal estimular-los perquè orinin i defequin, tal com farien les seves mares gates. Ells no saben fer-lo sols, així que cal agafar un drapet net o una gasa humitejada lleument i fregar-los la zona anal, amb molta suavitat, imitant el llepat de les gates. D'aquesta forma, el gatet podrà fer les seves necessitats sense dificultat. Si no aconseguim fer-lo pot sofrir un greu problema d'obstrucció intestinal.

Els meus van tenir un problema de gasos, a causa del canvi brusc d'alimentació, i que no aconseguien defecar, però amb un poc de camamilla i unes gotes d'Aerored es va solucionar en un parell de dies. El més important és que davant qualsevol mínima cosa es dugui al gatet al veterinari perquè ho examini, ja que en aquestes edats la seva salut és molt delicada.

Altre assumpte vital per al petit és mantenir-lo sempre a una temperatura constant i suficientment elevada, fins i tot a l'estiu. Gens de corrents d'aire ni deixar-los en qualsevol lloc sense protecció. En el meu cas, vaig ficar als meus dos gats en el "trasportín" (tancat, perquè no caiguessin fora per accident), sobre unes tovalloles netes i seques, i protegits en una habitació amb les finestres tancades. Jo els vaig posar en semifoscor. No sé si és important o no la llum, però ja que dormien gairebé tot el temps i gairebé no veien, vaig considerar que era la millor opció.

Quan s'aproximen al mes d'edat, els gatets ja corren per tots costats, així que cal anar amb compte amb els accidents casolans (si se'ls deixa lliures per la casa). Cal tapar forats de desguàs grans, tancar tapes de wc, tapar els cables de tv, de l'ordinador, etc, allunyar del seu abast qualsevol objecte punxent o massa petit que es puguin empassar... Més o menys com faríem amb un nen petit :-). Ah, i tenir molta cura de no trepitjar-los.

En aquest moment, al mes, cal començar a ensenyar-los a menjar menjar sòlid i a usar la seva caixa de necessitats (encara que això últim poden aprendre'l abans). Com les seves dents són encara molt petitones, se'ls ha de barrejar pinso de cadellets amb un poc d'aigua o llet (cura amb la llet, perquè alguns gats no la toleren), i fer una espècie de papilla o sopa espessa. Normalment, els gatets recordaran el sabor dels seus primers menjars durant tota la seva vida, així que hauríem d'elegir un aliment que sigui complet i adequat a la seva edat i desenvolupament. Encara així, seguiran demanant els seus biberons durant un temps. Els meus gats van estar alternant biberons de llet de gata amb el menjar sòlid fins gairebé els dos mesos d'edat, encara que això dependrà de l'acaronats que estiguin (els meus molt, ho confesso).

Hem de vigilar-los estretament durant aquesta època, ja que són molt curiosos, doncs estan descobrint un nou món, i voldran provar-ho tot. Cal vigilar que no tinguem plantes tòxiques que puguin fer un mal irreversible al gatet, cuidar que no es mengin les pedretes del sorral (solen fer-lo, i si les hi empassen els pot produir una obstrucció intestinal i causar-los la mort; lo bó és que normalment les escupen), i el típic de no deixar al seu abast agulles o altres objectes tallants.

Contingut per cortesia de:
Losdestructores.com
Pàgina PrincipalArticles MascotesArticles GatsSecció Gats
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.