Mascotes

En castellano
En català

Benvingut a casa gatet

Contingut per cortesia de: Progat BCN
Ara, aquest gatet és un altre membre de la teva família i la seva arribada requereix uns preparatius especials i algunes atencions. Per al gatet també és tot nou: tu, la família, l’hàbitat...

Per això cal que tot el procés d’adaptació es faci amb comprensió, paciència i evitant qualsevol situació brusca que el pugui espantar. Hem de deixar que el gat vagi descobrint poc a poc la seva nova casa i la seva nova família. No hem de forçar-lo a estar amb nosaltres quan no en té ganes. Hem de respectar la seva manera de ser i deixar que sigui ell qui ens vingui a buscar. Hem de pensar que és un procés d’adaptació mutu; això vol dir que tots hem de respectar les nostres característiques i no fer que siguin un impediment per a entendre’ns. Cal que sigui el gatet qui ens “descobreixi” també a nosaltres.

EL SEU REPÒS

És molt important, per a donar-li una bona benvinguda, que li preparem un lloc on descansar i sentir-se segur situat en un espai tranquil, net, de fàcil accés i lluny de corrents d’aire. En aquest espai haurem de respectar els seus períodes de descans. Un gatet necessita dormir moltes hores per a recuperar les energies. No cal despertar-lo per fer-lo jugar; quan en tingui ganes ja ens ho farà saber.

MENJAR I BEURE

També és molt important proporcionar-li un lloc a on sempre tingui disponible una menjadora, amb pinso adequat per a la seva edat, i un abeurador amb aigua neta. Per la seva manera d’alimentar-se es podria dir que el gat “pica” a totes hores petites quantitats de menjar. Hem de mantenir-ho tot net, ja que tenen un olfacte molt fi que els farà notar qualsevol olor estranya.

EL SEU COMPORTAMENT

Per conviure harmònicament cal que coneguem algunes de les característiques dels gats.

Un gatet petit és un aprenent de gat. Això vol dir que es passarà gran part del temps jugant, saltant, perseguint qualsevol cosa que bellugui, inspeccionant tots els racons i posant-se allà on ni ens imaginavem que hi podia caber. És molt important que evitem que accedeixi a llocs perillosos, o que pugui entrar en llocs on després li sigui difícil de sortir. Els gats són molt tafaners i per la seva poca consciència del perill en els primers mesos de vida, poden patir gravíssims accidents.

Hem d’evitar, si vivim en un pis, que pugui accedir a finestres, celoberts, balcons... un moment de distracció i el gatet pot caure daltabaix o escapar-se i no poder tornar amb nosaltres.

LA SEVA HIGIENE

Els gats són molt nets. A partir de les dotze setmanes el gatet ens sorprendrà realitzant la seva higiene completa diària. Si som dels privilegiats que hem decidit conviure amb més d’un gat, podrem observar com aquest hàbit de neteja els facilita la socialització. Un gat rentarà a l’altre en les zones a on ell tot sol no pugui accedir directament amb la seva llengüeta. Veure la cara de plaer que fan els gats en aquests rituals i sentir-los ronronar és una font inesgotable de coneixement i de gaudi per a nosaltres.
El gat farà les seves necessitats en un sorral, una safata amb sorra de gats que podrem adquirir en veterinaris, botigues especialitzades en animals domèstics, o supermercats. És bàsic mantenir aquest lloc net i lluny d’allà on mengin, ja que a la natura els animals no mengen al mateix lloc on defequen per evidents motius de netedat. Si respectem això, no tindrem cap problema amb la seva higiene.

LES JOGUINES

El gat necessita esgarrapar per esmolar-se les ungles. Si volem mantenir els mobles en perfectes condicions, caldrà que li proporcionem alguna cosa que li permeti esgarrapar tant com vulgui sense que nosaltres ens haguem d’enfadar. Un tros de fusta folrat amb moqueta o amb corda, una catifa vella...
Qualsevol cosa que el faci córrer i saltar el farà content. Quan juguis amb ell podràs veure com es va desenvolupan el seu instint felí.

EL VETERINARI

El veterinari t’ajudarà a entendre les necessitats del teu gat i et guiarà en tot allò que sigui necessari per mantenir la bona salut del teu amic. És important que et deixis aconsellar per ell. En l’època de maduresa sexual del teu gat, a partir dels sis mesos en les femelles i dels set en els mascles, t’hauràs de plantejar l’esterilització. És un mètode que no implica cap frustració per a ells i que evita que hi hagin més gatets abandonats a la seva sort amb un inevitable i trist final.

DESENVOLUPAMENT

El gatet es deslleta entre la quarta i la vuitena setmana d’haver nascut. En aquesta fase comença la transició a l’alimentació adulta. No hem de donar llet de vaca a un gat d’aquesta edat; aquesta llet no conté els nutrients adequats per al seu creixement. Cal que el gatet s’alimenti de pinso especial per a la seva edat, ja que li proporcionarà una alimentació completa i equilibrada: proteïnes per a la musculatura, sals minerals per al desenvolupament de l’esquelet ossi i les dents, hidrats essencials com a font d’energia i vitamines... Encara que et sembli que seria millor “cuinar per a ell” el pinso està elaborat especialment per a cobrir totes les necessitats del gatet. Una altra alimentació podria tenir alguna carència bàsica per al teu gat que impedís la seva bona salut.

EL GAT ADULT

Si ets de les persones que has triat un gat adult per conviure-hi et felicitem doblement. Encara que el seu aspecte ja no sembli tant divertit com el d’un gatet menut, tu saps que darrere d’aquest felí hi ha un company fidel i dolç. El gat adult ja té el caràcter format, no necessita gastar tota l’energia que té el gatet, però sí que necessita el teu afecte i les teves atencions.

En aquesta nova relació humano-felina és imprescindible assumir les característiques de cadascun, entendre què esperem l’un de l’altre, compartir, aprendre i gaudir de la nostra mútua companyia...

Un gat adult és la millor opció per a la gent que no està tant predisposadaa suportar els excessos d’energia dels cadells; els gats adults són còmodes i s’adapten ràpidament a la vida “fàcil”.

Un gat no és una joguina, no és una mercaderia, no és un objecte que pots deixar al carrer com si fos un moble vell. És un ésser viu. És part de la vida delnostre planeta i ara depèn exclusivament de tu.

Si no tens paciència per aconseguir que el gatet o el gat adult s’habituï alnou món que li ofereixes, com a mínim, sigues conscient que, per a ell, no hi haurà res pitjor que un altre abandonament.

Contingut per cortesia de: Progat PROGAT - BCNPàgina PrincipalArticles MascotesArticles GatsSecció Gats
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.