Mascotes

En castellano
En català

Salut dental

Contingut per cortesia de: Mil GatosDENTS DE LLET

El gat és un animal cent per cent carnívor i, com a tal, disposa d'una dentadura perfectament adaptada per a la predació, captura i mastegació de les petites peces que caça. A diferència del gos, el gat no disposa de grans molars trituradors, característics de l'alimentació omnívora.

Aquesta petita màquina depredadora anomenada gat té, no obstant això, 32 peces dentals que s'adapten a la perfecció a les necessitats alimentaries del felí.

 

LA RESORCIÓ DENTAL

La pateixen al voltant del 65% dels gats, i la seva freqüència augmenta amb l'edat. Es desconeix la causa que origina aquesta malaltia, consistent en l'aparició d'una inflamació dels teixits adjacents a la dent, que fa que aquesta vagi fent-se progressivament més fràgil fins a trencar-se. L'arrel es destrueix i pot donar lloc a trastorns de gravetat. Els gats que pateixen aquesta afecció solen bavejar constantment i es neguen a menjar o bé es mostren famolencs davant el seu plat, sense decidir-se a provar mos. En ocasions, el gat fa com si volgués desprendre's d'un objecte estrany usant les seves potes.

EL SARRO

Es tracta d'una acumulació de sals minerals presents en la saliva, i que queden adherides a la placa dental. A l'acumular-se el sarro, s'inflama la geniva i els teixits que uneixen la peça amb l'alvèol dental. Freqüentment, la dent acaba caient. El tractament consisteix a realitzar al gat una neteja bucal, que el veterinari efectuarà mitjançant una suau anestèsia. Altres tractaments casolans no solen donar resultat i fins poden ser perillosos.

LA GINGIVITIS

La gingivitis, que consisteix en la inflamació de les genives, apareix provocada per diversos factors: arrels de dents que han quedat allotjades dintre de la geniva, dipòsits de sarro, una alimentació inadequada, infeccions, trastorns del metabolisme... El primer símptoma que podem observar és l'aparició d'una zona vermella al voltant de la dent. Si la malaltia es troba en els seus començaments, bastarà amb l'administració d'antibiòtics. En casos més greus, pot ser necessària l'extracció d'algunes peces.

 

Contingut per cortesia de:
Mil GatosPàgina PrincipalArticles MascotesArticles GatsSecció Gats
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.