Mascotes

En castellano
En català

Higiene del hamster

Contingut per cortesia de: La guia del hamster

Juntament amb l'alimentació, la higiene és un dels aspectes més importants perquè el hàmster gaudim d'un bon estat de salut.

Quantes més mesures es prenguin per a prevenir qualsevol malaltia, més fora de perill estarem de contreure-les, i la higiene és una condició necessària perquè puguem evolucionar i desenvolupar-nos adequadament.

Els hàmsters, per naturalesa, som animals molt nets i no acomiadem olors, doncs amb freqüència ens netegem el pelatje amb les nostres potetes i també el musell després dels menjars. De totes maneres, aquests hàbits no seran suficients perquè ens previngui de possibles malalties. Les cures del nostre amo/a i l'atenció que aquest ens brindi ajudaran notablement que ens desenvolupem dintre d'unes condicions higièniques perfectes.

Cal sotmetre'ns, per tant, a un control rigorós d'higiene i sanitat. Per a això, és necessari tenir en compte les següents observacions:

 1. Se'ns netejarà la gàbia una o dues vegades a la setmana, juntament amb els menjadors i bebedors amb aigua calenta i en tot cas un rentavaixella suau. Si s'utilitza rentavaixella deus anar amb compte a aclarir tot perfectament i que no quedin restes de sabó doncs pot ser perillós per a nosaltres.

 2. Almenys una vegada a la setmana es netejaran els barrots de la gàbia amb un fregall o un raspall, perquè no es dipositin en ells paràsits i no es converteixin en una font de microbis; ja saps el que ens agrada rosegar els barrots.

 3. Diàriament es netejaran els menjadors i bebedors, i es canviaran l'aigua i els aliments.

 4. Diàriament també es netejarà el racó on tinguem costum d'orinar i es netejaran les deposicions i s'emplenarà aquesta part amb jaç per a la gàbia.

 5. Per al sòl de la gàbia, s'utilitzarà sorra, terra gruixuda, encenalls de fusta o palla, aquests materials es netegen amb facilitat. Es pot utilitzar també la famosa sorra per a gats que s'adquireix en botigues especialitzades, però a nosaltres no ens agrada molt perquè resseca les nostres potetes i ens produeix ferides. Tampoc es deu utilitzar paper de periòdic perquè ens encanta esmicolar-lo i la tinta és tòxica per a nosaltres.

 6. Ens deuràs raspallar el pelatje amb assiduïtat amb un raspall adequat que, pot trobar-se en els comerços especialitzats.

 7. L'habitació on col·loquis la gàbia del teu hamster deurà tenir una correcta ventilació, així com estar a una temperatura ambient.

 8. Has de vigilar el no exposar-nos a corrents d'aire, ni tampoc a canvis bruscs de temperatura, ja que això podria perjudicar la nostra salut.

 9. Una vegada al mes has de desinfectar tota la gàbia per a evitar que es dipositin paràsits en ella. Per a això es poden adquirir en les botigues especialitzades els desinfectants més adequats.

 10. Durant l'estiu protegiràs la gàbia del càlid sol, doncs els forts rajos podrien ocasionar-nos una insolació.

Bany

No és aconsellable banyar-nos som propensos a constipar-nos, a més som molt nets i ens endrecem diverses vegades al dia per a mantenir el nostre pelatje en bones condicions. Si olorem malament, probablement sigui perquè la higiene de la nostra gàbia és inadequada. Si neteges la nostra llar com abans et comentem el problema desapareixerà.

En cas d'embrutar-nos molt i tenir la necessitat de banyar-nos, se'ns pot rentar amb aigua tèbia, sense mullar-nos el caparro i sense sabó. Immediatament després embolicar-nos en una tovallola neta i fregar-nos suaument fins que estiguem secs. Després cal deixar la nostra gàbia en un lloc càlid i sense corrents d'aire durant diverses hores perquè és perillós que ens constipem i tenint el pelatje humit, això podria ocórrer.

Consells

Ara et preguntaràs: "i ¿què faig jo amb el meu hàmster mentre netejo la seva gàbia?". Doncs bé, aquí, Tarzán i jo et proposem algunes idees:

 • En les botigues especialitzades venen unes boles de plàstic transparent especials, on pots ficar a la teva mascota i que corri lliurement per la casa sense espatllar gens i sense fer-se mal. A nosaltres ens encanta perquè podem explorar-lo tot i fer exercici com en la roda. Podem estar dintre un màxim de 20 minuts, doncs encara que té moltes obertures de ventilació, els hàmsters som molt actius i amb la nostra respiració es forma vapor d'aigua i no dóna temps a renovar-se l'aire.

 • Pots ficar a la teva mascota en un calaix gran de fusta ple de sorra. Ens encanta furgar, no ens cansarem de fer-lo mentre el teu netes la gàbia. A més la sorra netejarà el seu pelatje.

 • Si tens a casa un distribuïdor o un passadís sense mobles, pots tancar totes les portes i deixar-lo corretejar per aquest lloc. Això sí, avisa als altres habitants de la casa que l' has deixat allí. Molts hàmsters som aixafats sense voler per algun membre de la família.

 • Laura ens envia una altra proposta que a nosaltres ens ha agradat: "Quan vaig a netejar la gàbia del hàmster, sempre deixo al hàmster a la banyera, amb el tap posat i despenjo la carxofa perquè no se li caigui damunt accidentalment, crec que és un bon lloc per a deixar-lo i saps que està segur i no es pot escapar, això si: cal assegurar-se de que la banyera no esta mullada".

A l'estiu, quan la temperatura és elevada, els hàmsters, també ens socarrem de calor i ja que no podem ventar-nos, doncs …

 • Pots col·locar un recipient ample ple d'aigua perquè puguem donar-nos un banyet diàriament. A nosaltres també ens agrada donar-nos un capbussó de tant en tant per a refrescar-nos. Aquestes "banyeres" o "piscines" poden trobar-se en els establiments especialitzats. Poden ser de plàstic, vidre o ceràmica; no deuran ser massa profundes perquè no correm perill d'ofegar-nos i prou amples perquè al pujar-nos no les bolquem.

L'aigua es canviarà diàriament i deurà estar sempre fresca perquè ens sentim a gust quan la utilitzem. No cal oblidar que la gàbia deurà estar sempre protegida dels corrents d'aire, ja que després del bany, estant mullats, som més propensos a agafar refredats o una altra malaltia.

Contingut per cortesía de:
La guia del hamsterPàgina PrincipalArticles MascotesArticles RosegadorsSecció Rosegadors
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.