Mascotes

En castellano
En català

Esquirol, generalitats i morfologia

Contingut per cortesia de: La Ardilla Listada

Nom científic:
Gènere: Tamias (del greg tamias, "un que emmagatzema coses")
Especie: Striatus (del llatí "ratllat",es refereix a les ratlles que té aquest animal)

L'esquirol llistat pertany al grup dels mamífer rosegadors. El terme rosegador ve del llatí "rodens" (animal que rosega). Aquesta característica es deu a la posició de les seves dents. Amb les seves incisius són capaços de mastegar gairebé tot. Els molars es localitzen en l'espai bucal posterior o els premolars, cas que existeixin (no tots els rosegadors els tenen) esmicolen els aliments a grandària que puguin ser ingerits. Entre els molars i incisius es troba un espai conegut com diostema, on no hi ha cap dent.

Aquest espai fa possible que les galtes es donin suport amb força darrere dels incisius, permetent seguir rosegant mentre que només alguns components alimentosos prèviament seleccionats són ingerits o dipositats en les borses existents en les galtes. Els incisius es troben sotmesos a un desgast continu, desgast que es compensa amb el creixement durant tota la vida de l'animal.

Cas que els incisius superiors i inferiors no coincideixin, l'animal no podria seguir menjant, i amb el temps entrarien en contacte amb la mandíbula oposada, produint la seva mort al cap d'uns pocs dies, ja que no podria alimentar-se. Cas de detectar aquesta anomalia, encara que és bastant rara, devem acudir immediatament al nostre veterinari. Per a evitar un creixement desmesurat dels incisius, cal proporcionar al nostre esquirol objectes que pugui mossegar, i aliments que necessiti d'un treball de desgast.

L'esquirol llistat és un rosegador que si bé es mou a nivell del sòl, també ho fa en els arbres per a aconseguir part del seu menjar i com a zona de refugi davant els seus enemics: és una espècie intermèdia entre els esquirols arboris i les terrestres.

De pèl curt i suau, i un to que varia entre el castanyer clar i un daurat vermellós, solen tenir 5 llistes negres alternades amb altres dues de color castany i dos blanques, encara que pot variar entre distints individus. Amida entre 15 i 20 cms. La longitud de la seva cua iguala a la del seu cos. Solen pesar entre 100 i 150 grams i poden arribar a viure fins 12 anys.

Al ser un animal de pèl, pot ser un focus d'àcars, pel que és necessari per a les persones que pateixen aquesta al·lèrgia, utilitzar acaricides específics per a animals.

Són animals molt ordenats, i utilitzaran gran part del dia en la seva condícia personal. No desprenen olors. En la seva gàbia escolliran un cantó per a defecar i per a llençar els aliments que no els agrada. Normalment la localitzarem en el lloc oposat on dorm.

És un animal d'allò més xafarder i curiós, faceta que li obliga a haver de sortir corrent per haver-se ficat en més d'un problemilla domèstic que un altre. De costums diürns, encara que en més d'una ocasió observareu activitat a la nit, per a beure, menjar o fer les seves necessitats. Són més actius durant el matí que a la tarda. Des d'Octubre a Març, disminuirà la seva activitat i dormiràn durant bona part del dia, encara que si està dintre d'una casa, és rar que arribi a hibernar completament, sobretot si la temperatura no arriba a baixar dels 15 graus.

A la primavera solen sortir dels seus caus quan el sol ja ha escalfat el sòl (em refereixo quan es troba en el seu habitat natural), tornant a ella a la posada de sol. Durant la tardor i l'estiu, augmenta la seva activitat, a la recerca del menjar que emmagatzemarà per a passar l'hivern, encara que no arribi a aletargar-se totalment. Solen hibernar d'octubre a febrer, encara que si el clima on vius és suau i sec, se'ls pot veure que surten per a alimentar-se, romanent la resta del dia en els seus caus. Viuen en caus excavats en el sòl amb una longitud que oscil·la des dels 50 cm. fins els 4 m., i que solen conduir a una càmera d'uns 35 cm. d'ample. En la secció de "Gàbia", trobaràs ajuda perquè proporcionis una estada el més acollidora i en les millors condicions possibles.

El nom d'aquest animal a Amèrica del Nord "CHIPMUNK", s'associa amb la paraula "achiitaman" o "chetaman", dels indis nadius, que significa el cap primer, a causa de la forma que descendeixen pel tronc dels arbres.

Contigut per cortesia de:
La Ardilla ListadaPàgina PrincipalArticles MascotesArticles RosegadorsSecció Rosegadors
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.