Mascotes

En castellano
En català

Cria a mà

Autor: Ángel Teruel

Contingut per cortesia de: Aviario

Libros de pájaros, aves, canarios, agapornis


EL NUEVO LIBRO DE LOS AGAPORNIS

El nuevo libro de los agapornis
 

CONOCIMIENTO DE LAS DIEZ AVES MENORES DE JAULA, SU CANTO, ENFERMEDAD, CURA Y CRIA (ED. FACSIMIL)

Conociiento de las diez aves menores de jaula


LOS CANARIOS

Los canarios
 

LOROS, COTORRAS Y PERIQUITOS

Loros, cotorras y periquitos
 

Pot succeir que un colomí sigui abandonat pels pares o que aquests emmalalteixin i no l'alimentin, o que caigui del niu i els pares s'oblidin d'ell, això últim succeeix quan hi ha un sol colomí i els pares volen fer un altre niu ràpidament.

Quan ens trobem en aquestes circumstàncies l'única possibilitat de salvar a la criatura és alimentar-la a mà.

Per a això s'utilitza una xeringa sonda.


S'alimenten amb papilla de cereals per a nedons sense llet, perquè la llet no la digereixen bé. En Espanya hi ha papilles de 8 cereals amb mel sense llet, que serveixen per a aquest propòsit.

També hi ha papilles especials per a criar psitàcids a mà, que serveixen perfectament per a criar ocells i tortoles.

És important que la papilla sigui bastant liquida, ja que amb ella ha de rebre tota l'aigua que necessita, deu ser una mica més liquida que el iogurt, com la pintura de la paret.

La papilla s'ha de donar temperada a uns 30º C, o com a mínim a temperatura ambient, mai s'ha de donar freda de la nevera, perquè pot emmalaltir perquè li baixa la temperatura corporal.

Les criatures alimentades a mà triguen el doble de temps en desenvolupar-se que les alimentades pels pares, i poden ser de menor grandària quan siguin adultes, a causa de les manques que puguin tenir en la dieta que els proporcionem, és una mica semblat al que li succeeix a les criatures alimentades per nodrius, que d'adultes solen ser mes petites que les criades pels pares.

La xeringa sonda s'introdueix fins la meitat de la gola o millor fins l'estomac, l'important és que arribi mes endarrere de la presa d'aire que hi ha al final de la llengua, per a evitar que pogués tapar-li l'entrada d'aire, amb la qual cosa s'asfixiaria.

   

Duent la sonda fins mitja gola o un poc mes ja no hi ha perill d'asfíxia.

És molt senzill de fer encara que no es tingui experiència.

És convenient posar en la xeringa, la quantitat justa de papilla que es va donar per a evitar donar-li a l'excés, per a calcular la quantitat, es pot observar la primera vegada quanta papilla s'administra per a omplir-li l'estomac, i posteriorment es posa sol aquesta quantitat de papilla a la sonda.

Quan hagi digerit aquesta presa, és a dir quan a l'estomac quedi buidor, se li ha de donar una altra papilla, depenent de la grandària de l'estomac i l'edat del colomí, pot trigar de 1,5 hores a 2 hores.

En principi no és necessari donar-li papilla a la nit, durant un temps de 8 hores, però si se li vol donar es pot fer, així creixerà mes ràpid.

Si el colomí té poques plomes deu estar a una temperatura superior a 25º C. Quan ja esta emplumat pot estar a 20ºC.

Perquè es vagi acostumant a menjar, és convenient que tingui barreja de grans al seu abast, per exemple en el sòl del seu allotjament, així comença a jugar amb els grans i en poc temps serà capaç d'empassar-los. Quan s'observa que empassa grans amb facilitat se li distancien més les racions de papilla durant dos dies i al tercer dia se li donen només 3 preses al matí, a mitjan dia i a la nit, i ja no se li dóna mes papilla. El que si caldrà posar-li el bec en l'aigua vàries vegades al dia fins que aprengui a beure, que pot trigar mes dies.

Contingut per cortesia de:

AviarioPàgina PrincipalArticles MascotesArticles OcellsSecció Ocells
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.