Mascotes

En castellano
En català

Salut dels peixos (part I)

Libros de peces, acuarios, acuariofilia


PECES DE ACUARIO

Peces de acuario
 

50 CONSEJOS DE ORO PARA TU ACUARIO

50 consejos de oro para tu acuario


ACUARIOS PEQUEÑOS SENCILLOS Y FASCINANTES

Acuarios pequeños, sencillos y fascinantes
 

EL NUEVO LIBRO DE LAS ENFERMEDADES DE LOS PECES

El nuevo libro de las enfermedades de los peces

Igual que els éssers humans, la salut dels peixos es ressent si no se'ls proporciona una alimentació adequada o unes mínimes condicions de vida. Així, si se'ls té en un aquari superpoblat, els faltarà l'oxigen; si se'ls alimenta massa o no tenen lloc suficient per a nedar, engreixaran i moriran de forma prematura. La majoria de les malalties estan provocades per una cura deficient de l'aquari o una ubicació inadequada, com una cuina plena de fums que contaminen l'aigua o un lloc de passada massa transitat. Per a créixer sans, els peixos deuen disposar d'un entorn favorable que reprodueixi tan bé com sigui possible el seu hàbitat natural. Amb ell, podrà gaudir d'uns magnífics peixos en perfectes condicions.

CURES BÀSIQUES

La millor manera de gaudir d'uns peixos saludables és portar a terme unes mínimes cures de forma periòdica. No sempre resulten evidents els símptomes d'una malaltia, però si vigila amb atenció el comportament dels peixos, qualsevol alteració del mateix resultarà summament revelador. No passi mai per alt la més mínima anormalitat: qualsevol comportament inusual, com la pèrdua de la gana, les aletes plegades o el frotament contra una pedra per a alleujar un picor, sol constituir el primer símptoma d'un defecte en l'entorn o una malaltia. Estigui sempre preparat per a aïllar i tractar qualsevol exemplar malalt com més aviat millor, ja que d'aquesta manera evitarà que la malaltia s'agreugi.

Però tan necessari com estar atent als peixos és vigilar les condicions de l'aquari; un ecosistema petit i tancat és molt vulnerable a qualsevol desequilibri o a la presència de bacteris nocius. Asseguri's, doncs, que estigui instal·lat correctament i porti a terme les cures de manteniment preceptius: més val prevenir que guarir.

EN GUÀRDIA DAVANT LES MALALTIES

Per a tenir un aquari sa no hi ha res com estar molt atent a la seva evolució. Els afeccionats neòfits no tenen més remei que dependre al principi dels manuals o els consells d'altres afeccionats més experimentats, però al poc temps hauran desenvolupat un bon "ull clínic". Resulta molt pràctic dur un petit diari en el qual s'anotin les característiques de l'aigua i el comportament dels peixos per a així detectar més fàcilment qualsevol alteració. Procedeixi sempre de forma ordenada: no només s'evitarà problemes, sinó que a més li serà més fàcil observar alguna anomalia en els peixos i les plantes. Si ha de realitzar els canvis d'aigua amb més freqüència de la normal, el més probable és que hagi de substituir algun element de l'equip

Uns companys molests i un aigua pobra constitueixen dues amenaces per a aquests peixos arlequí.

La majoria dels problemes tenen el seu origen en el propi acuarista, com un canvi d'aigua massa tardà, la introducció d'alguna espècie incompatible o un excés de menjar, tots ells errors que creen una gran ansietat en els peixos i els fan més vulnerables a les malalties. Els elements patògens poden romandre aletargats en un aquari aparentment sa, esperant l'oportunitat per a encebar-se amb qualsevol exemplar afeblit com a conseqüència d'alguna anomalia. El punt blanc, per exemple, sol ser introduït per un peix nou, però també fa aparició en exemplars estresats.

COM TRACTAR LES MALALTIES

En un aquari en bon estat, la majoria de les malalties poden tractar-se sense majors problemes. No es precipiti i, després d'identificar el problema, apliqui el remei més adequat.

A l'hora d'aplicar-lo, segueixi atentament les instruccions del fabricant. El tractament no té efecte immediatament, sinó que triga dies i, fins i tot, setmanes. Així, si al cap d'un dia no observa canvi algun, no caigui en la temptació d'aplicar un nou tractament, ja que al barrejar-se amb l'altre podria convertir-se en un còctel mortal per als peixos. Tingui present també que molts organismes patògens només es poden eradicar quan estan en actiu, pel que potser haurà de deixar que es compleixi tot el cicle vital d'aquests organismes perquè el tractament tingui efecte.

Alguns peixos són bastant sensibles a determinades substàncies, com per exemple les que duen coure, pel que cal que llegeixi atentament les instruccions per si el medicament fos incompatible amb algunes espècies. Així mateix, els tractaments poden danyar les plantes, igual que la flora bacteriana dels filtres, per aquest motiu és millor traslladar als exemplars malalts a un aquari hospital, una bona opció també en cas que hagi d'aplicar el medicament al peix vàries vegades, com quan es tracta de ferides obertes. Si l'origen de la infecció radica en la presència d'organismes patògens lliures en l'aigua, ha d'aplicar el tractament directament en l'aquari i mentre es completi tot el cicle vital d'aquests organismes; si no ho fa així, romandran a l'aguait de noves víctimes. Si utilitza un filtre amb carbó, retiri aquest últim, ja que podria anul·lar els efectes del medicament sobre l'aigua.

Encara que l'aquari estigui sa, de tant en tant es trobarà amb algun peix mort, quelcom de lo més natural si sospita que l'exemplar ha mort de vell.

Per desgràcia, en més d'una ocasió es veurà en la necessitat de sacrificar a un exemplar malalt o ferit. El mètode més ràpid de fer-ho és seccionant la medul·la espinal, just darrere del cap, amb un ganivet afilat. Si no es veu amb ànims per a fer-ho, deixi que ho faci el veterinari.

L'AQUARI HOSPITAL

És convenient que tingui sempre un aquari de recanvi que faci les vegades d'hospital. Si, a més, desitja tenir-ne altre per a les quarentenes o la cria, perfecte, però tingui sempre un per als casos d'emergència. Si disposa d'un filtre d'esponja accionat per aire en un dels aquaris principals, no tindrà cap problema a instal·lar aquest aquari, en el qual haurà de col·locar el polifiltre i aigua de l'aquari principal, madura i rica en flora bacteriana benèfica.

  FARMACIOLA D'EMERGÈNCIA

Tingui sempre a mà una farmaciola de primers auxilis amb el mínim però imprescindible, com un tractament per al punt blanc, un bactericida i un fungicida. Els medicaments tenen una data de caducitat, encara que aquesta no sempre està explícita en l'embolcall, així que apunti la data en que els ha comprat i substitueixi'ls al cap d'un any, tant si s'han utilitzat com si no. Recordi, també, que deu tenir sempre recanvis d'equips tals com filtres i bombes d'aire, indispensables per a la vida en l'aquari.

 La decoració de l'aquari hospital deu ser austera per a facilitar la neteja, però ha de tenir zones de refugi.  

Cobreixi la base del tanc amb una fina capa de grava o sorra, o bé deixi-la nua. Introdueixi, a més, una planta, un tros de fusta o un simple test perquè el peix malalt no se senti desprotegit; a continuació, traslladi a aquest últim. Col·loqui l'aquari hospital en un lloc tranquil perquè no s'espantin els seus inquilins; si cal, mantingui'l a les fosques.

Bibliografia: "Manual completo del acuario"
(Gina Sandford)
Ed. Leopold BlumePàgina PrincipalArticles MascotesArticles PeixosSecció Peixos
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.