Mascotes

En castellano
En català

Salut dels peixos (part II)

Libros de peces, acuarios, acuariofilia


PECES DE ACUARIO

Peces de acuario
 

50 CONSEJOS DE ORO PARA TU ACUARIO

50 consejos de oro para tu acuario


ACUARIOS PEQUEÑOS SENCILLOS Y FASCINANTES

Acuarios pequeños, sencillos y fascinantes
 

EL NUEVO LIBRO DE LAS ENFERMEDADES DE LOS PECES

El nuevo libro de las enfermedades de los peces

ENFERMETATS MÉS COMUNS

Gairebé totes les malalties tenen el seu origen en l'entorn. Els organismes patògens solen romandre inactius fins a que donen amb un peix afeblit per l'estrès o un aigua pobra. El primer pas per a guarir una malaltia consisteix en identificar-la. La pràctica totalitat de les malalties es poden tractar amb èxit, però si s'actua de forma precipitada les conseqüències poden ser fatals. En cas de dubte, demani consell a un aquarista amb experiència i recordi que una malaltia re brollarà si no es posa remei a les deficiències que l'han causat.

 CUC ANCORA (LERNAEA)
Símptomes: el peix gens sense rumb fregant-se contra les roques, la fusta o el substrat. El cos presenta uns petits organismes amb forma de cuc i tal vegada pengin de la pell, inflamada, excrecencies de color blanc verdós.

Causes: el paràsit adult Lernaea, que aferra el seu cap en forma d'ancora en la carn de l'hoste; està present en la majoria dels peixos dels estanys.

Tractament: retiri l'exemplar malalt de l'aquari i extregui amb cura els paràsits amb unes pinces i sense rebentar el cap. Apliqui un antisèptic en les ferides. Si està infestat, apliqui-li Metriponate (1,125-1,8 mg per cada 4,5 litres).

 RESTRENYIMENT

Símptomes:activitat irregular i insuficient dels intestins. Si no es tracta, l'exemplar afectat queda molt afeblit. Mentre la pateix, no menja, tot just expulsada femta, es queda quiet en el substrat i el ventre se li pot dilatar; en casos aguts, aquest se li infla molt, com en el cas dels que sofreixen de hidropesía.

causes: dieta pobra o inadequada i, en alguns casos, excés de menjar.

Tractament: apliqui en l'aquari mitja cullerada de te amb sulfat de magnesia (sals d'Epsom) per cada 4,5 litres d'aigua. Quan es recuperi, corregeixi la dieta o augmenti les dosis d'aliment.

 HIDROPESIA

Símptomes: abdomen inflat i escates sortides cap a fora. Amb aquest terme es designen totes aquelles malalties que provoquen que el ventre s'infli en gran manera; sovint resulten difícils de distingir sense una anàlisi post mortem. La hidropesia crònica es desenvolupa a poc a poc, encara que en els casos aguts el ventre s'infla de cop i volta. Existeix una modalitat pròpia dels cíclids de Malawi.

causes: malaltia provocada per degeneració física o un excés de clorur sòdic, nitrats, bacteris, o bé una dieta pobra o inadequada.

Tractament: cap. Tal vegada ajudi una millora de l'entorn o l'alimentació.

 DESCOMPOSICIÓ DE LES ALETES

Símptomes: inflamació i envermelliment dels radis de les aletes o degeneració de les membranes (barbillones en el cas dels siluriformes). Els peixos amb aletes llargues grans són més vulnerables.

causes: infecció bacteriana provocada per la pobresa de l'aigua. També influeix l'existència d'alguna ferida provocada per una mossegada o la xarxa, així com una alimentació pobra en vitamines.

Tractament: millori l'estat de l'aigua i rectifiqui qualsevol deterioració en l'entorn. Retiri a l'exemplar malalt i apliqui-li en la zona afectada un bactericida adequat (Myxazin) o violeta de genciana. En casos greus, acudeixi a l'especialista.

 SARNA

Símptomes: el peix es frega contra les roques, la fusta el substrat. Són visibles uns petits paràsits transparents i en forma de disc enganxats a la pell.

causes: els paràsits es fixen a l'hoste amb ajuda d'unes ventoses que travessen la pell i xuclen la sang. Les femelles dipositen els ous en l'hoste; després de l'eclosió, busquen noves víctimes.

Tractament: retiri el peix afectat i extregui els paràsits amb unes pinces; apliqui un antisèptic sobre les ferides i dissolgui en l'aigua un medicament que acabi amb les larves. En casos greus (sobretot en estanys), apliqui Metriponate (1,125-1,8 mg cada 4,5 litres).

 FONGS

Símptomes: excrecencies de fongs cotonosos localitzats en taques o bé estesos per tot el cos. S'enceben especialment en aquelles zones del cos o les aletes han perdut la capa mucosa protectora.

causes: infecció de fongs en una zona prèviament danyada o plena de gom a gom de paràsits; també influeix un aigua en pobres condicions. Sol succeir a l'instant blanc.

Tractament: apliqui un fungicida a tot l'aquari. Esbrini les causes que han provocat l'aparició dels fongs, com la deterioració de l'aigua o les ferides sorgides arran d'un combat, i actuï en conseqüència.

 DACTILOGIROSIS

Símptomes: respiració ràpida o entretallada (símptoma propi d'altres malalties). En casos aguts, els ulls s'ennuvolen o es tornen opacs, les agalles s'inflamen, el color s'intensifica i el peix es desorienta al rebre poc oxigen en el cervell. Per a alleujar el picor; sol fregar les agalles contra roques o altres objectes de l'aquari.

causes: uns minúsculs paràsits en forma de cuc i visibles a primera vista infesten les membranes de les agalles.

Tractament: administri el tractament més adequat, com Sterazin, disponible en qualsevol botiga especialitzada. De totes maneres, els ous de Dactylogyrus són molt resistents, pel que el tractament no serà eficaç fins a que hagin eclosionat.

 HEXAMITIASIS

Símptomes: els porus sensorials del cap i al llarg de la línia lateral s'eixamplen i s'omplen de pus; la femta són llargues i lleugeres. Els peixos disc són molt vulnerables. Una malaltia similar afecta a les espècies marines.

causes: presència del paràsit Hexamita, molt comú en els intestins dels cíclids i guramis joves; no sol causar dany tret que es tracti d'un exemplar afeblit per l'estrès, l'edat o un entorn desfavorable.

Tractament: apliqui en l'aquari Metronidazole o Dimetronidazole (50 mg cada 4,5 litres), prèviament dissolt en aigua; repeteixi l'operació al cap de 3 dies. També pot subministrar el medicament barrejat amb els aliments. Doni als peixos un suplement de vitamines A, C i I .

 PARÀSITS INTESTINALS

Símptomes: un exemplar ben alimentat aprima progressivament; en els casos més extrems, es veuen fins i tot els paràsits en el ventre. Sol donar-se en exemplars nous presos de la naturalesa, encara que sovint no es fa plausible la seva presència fins a passats uns mesos, segons el tipus de paràsits.

causes: diferents espècies de cucs intestinals penetren en els teixits del peix i s'alimenten de la seva sang i altres líquids corporals.

Tractament: consulti al seu veterinari. Subministri al peix afectat un bon antihelmíntic barrejat amb l'aliment i apliqui a l'aquari un tractament adequat per a acabar amb els paràsits.

 SANGONERES

Símptomes: el peix afectat es frega contra les roques, la fusta o el substrat; els paràsits, amb forma de cuc, es poden veure en la pell i es contreuen al tocar-los.

causes: les sangoneres s'aferren al peix mitjançant unes ventoses que posseeixen en ambdós extrems. Els exemplars adults es deixen caure per a dipositar els ous en alguna roca o planta; després d'eclosionar, busquen un hoste.

Tractament: si el problema no és molt greu, extregui curosament les sangoneres amb unes pinces i apliqui després un antisèptic sobre les ferides. Si, en canvi, es tracta d'alguna cosa crònica, apliqui a l'aquari o estany Metriponate (1,125-1,8 mg cada 4,5 litres) i canviï el substrat.

 ULL ixent O EXOFTALMIA

Símptomes: els ulls se surten de les conques i estan inflamats; sol perdre pes.

causes: en general, un aigua de pobra qualitat, algun cop accidental al manejar-lo o una ferida durant un combat que queda exposada a les infeccions. Es formen uns nòduls inflamats darrere de l'ull causats per la tuberculosi, la septicemia bacteriana o, fins i tot, paràsits.

Tractament: corregeixi l'estat de l'aigua. La recuperació és lenta. Combati la septicemia amb antibiòtics adequats. Si l'origen és la tuberculosi o la presència de paràsits, l'exoftalmia és incurable, així que retiri i sacrifiqui a l'exemplar afectat.

 MUCOSITAT DE LA PELL

Símptomes: coloració apagada amb una capa molt fina de mucositat blanc grisenca, a més d'alteracions en les agalles o debilitat general. El peix afectat sol fregar-se contra diversos objectes per a alleujar el picor.

causes: l'aigua pobra afebleix la mucositat que recobreix el cos i permet l'entrada de paràsits tals com Chilodonella, Ichthyobode i Cyclochaeta.

Tractament: aquests paràsits són molt resistents, per aquest motiu és difícil combatre'ls. Si es detecta la malaltia abans que hagi arribat a les agalles, apliqui en l'aquari un tractament adequat. Si no és el cas, sotmeti al peix malalt a un bany de formalín, sempre sota l'assessorament d'un expert.

TRASTORN DE LA BUFETA

Símptomes: el peix afectat presenta dificultats per a mantenir l'equilibri, pel que no és estrany que nedi de cap per avall o de costat.

causes: ferides provocades en la bufeta natatoria com a conseqüència de cops durant una baralla o el maneig del peix, infeccions bacterianes, aigua en pobres condicions o alteracions congènites.

Tractament: no sempre és fàcil identificar la causa del problema. Si es tracta d'una infecció bacteriana, millori la qualitat de l'aigua i subministri els antibiòtics adequats. En cas que pugui deure's a una causa externa, aïlli el peix en un aquari hospital amb aigua poc profunda; si transcorreguts set dies no hi ha millora alguna, sacrifiqui'l.

 ENFERMETAT ABELLUTADA

Símptomes: una capa abellutada de color groguenc cobreix el cos i les aletes (o les agalles en el cas de les espècies marines); la seva respiració és accelerada amb ràpids moviments de les agallas. Tal vegada es fregui contra algun objecte per a alleujar el picor.

causes: els paràsits Piscinoodinium (espècies d'aigua dolça) o Amyloodinium (espècies marines) «arrelen» en les cèl·lules de la pell, a través de les quals s'alimenten.

Tractament: apliqui un tractament adequat no sense abans retirar als invertebrats, que resultarien danyats. Retiri, també, el carbó dels filtres, ja que podria anul·lar els efectes del medicament. Col·loqui l'aquari a l'ombra de manera que el paràsit no es nodreixi de la llum.

 PUNT BLANC O ICHTHYOPHTHIRIASIS

Símptomes: el cos i les aletes apareixen recoberts de punts blancs, el nombre dels quals augmenta als tres o quatre dies; els més afectats mouen les agalles ràpidament.

causes: el paràsit Ichthyophthirius (o Cryptocaryon, en el cas de les espècies marines), que habita sota la pell. Per a reproduir-se, furga un forat en el cos del peix i deixa al descobert un orifici subjecte a l'acció de les infeccions que es converteix en un quist; quan rebenta, surten les criatures.

Tractament: subministri un tractament adequat al peix abans que s'hagi format el quist, o després si aquest ja ha rebentat; més tard, qualsevol tractament en inútil. Retiri als invertebrats i el carbó dels filtres.

Bibliografia: "Manual completo del acuario"
(Gina Sandford)
Ed. Leopold BlumePàgina PrincipalArticles MascotesArticles PeixosSecció Peixos
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.