Mascotes

En català
En castellano

La vida diària amb el gos

Llibres de gossos

AGILITY

Agility

 

PERRO MESTIZO

Perro mestizo

EL NUEVO LIBRO DEL SAMOYEDO

Samoyedos

 

PERROS SANOS.. DUEÑOS FELICES

Perros sanos, dueños felices
El gos ja està aquí, s'ha comprat l'equip necessari i ara comença la convivència quotidiana. Com els gossos són éssers vius que necessiten autoritat, se sotmeten gustosament a un ordenament precís (són molt poc inclinats als canvis) i volen saber exactament quin és el seu lloc i a qui pertanyen. És necessari organitzar la seva vida de manera convenient. Segur que vostè s'ha proposat ajudar al seu gos a aconseguir el seu benestar físic, psíquic i social. Per això entenc, que el gos ha de viure conforme a la seva naturalesa i el seu amo ha de prendre en compte la seva forma de ser i els seus trets naturals, la qual cosa requereix llocs i horaris fixos.

Els gossos són animals de costums.

UN LLOC PER MENJAR I UN LLOC PER DORMIR

Un lloc per menjar: Les escudelles del seu gos han de col·locar-se sempre en un lloc determinat. Allí se li donarà sempre el menjar i, si pot ser, a la mateixa hora. El millor lloc és la cuina, on el sòl es pot netejar fàcilment, doncs els gossos taquen molt quan mengen, sobretot quan trien els trossos de carn d'entre la verdura o el cereal. Si pot ser, col·loqui l'escudella en una cantonada o almenys en un lloc on el gos no sigui molestat mentre menja. En cap cas ha de ser un passadís o un altre lloc de la casa per on hi hagi molt trànsit: al gos no li agrada que el molestin quan menja. Si se li molesta:

· El gos tendeix a menjar massa de pressa.

· O s'aconseguirà l'efecte contrari: el gos menjarà malament i a poc a poc.

· El gos pot pensar que li volen pendre el menjar, el defensarà i, conseqüentment, ningú podrà entrar en la cuina quan el gos estigui menjant. Aquest greu defecte de comportament és molt difícil de corregir. L'elecció del lloc apropiat per menjar evitarà tal comportament en el gos.

El recipient per a l'aigua pot posar-se al costat del del menjar o pot estar en un altre lloc, en el passadís, per exemple, en el lloc on dorm o en tots dos llocs. Sempre ha de tenir aigua fresca. Sóc contrari a l'opinió dels molts que no consideren oportú donar aigua al gos més que quan té set; creuen que l'excés de beguda estova els seus músculs, Les causes que un gos begui massa, poden ser:

· Que necessiti molt líquid perquè el seu menjar és molt sec.

· Que estigui malalt. En aquest cas cal portar-li al veterinari.

· Que begui per avorriment, en aquest cas haurà de llevar-li aquest costum ocupant-se més d'ell.Encara quan tots dos es portin bé, a la llarga no haurien de menjar dos gossos en el mateix recipient.La clàssica cistella del gos, en la qual l'animal es troba molt còmode. La foto mostra a un gos acomodat en la seva cistella de dormir.

El lloc per dormir: El lloc en el qual el gos dorm o descansa durant el dia també ha d'estar en un racó tranquil, lliure de corrents d'aire. En una casa, no ho situï en el passadís o al costat de la porta, doncs el gos pensarà que ha de guardar-la i es quedarà allí durant el dia, tret que es pugi a una cadira, doncs als gossos els agrada jeure en llocs elevats. Assigni-li una cadira només per a ell i així evitarà que es pugi a les altres. Estengui sobre ella la seva manta, no tant per protegir el tapissat com per fer-li l'efecte que «és la seva cadira». Si la seva casa té jardí, el gos podrà estar durant el dia prop de la porta perquè vigili l'entrada d'estranys.

A l'estiu, els gossos agraden de ficar-se al llit davant de la porta o en la balconada des d'on poden contemplar els voltants i fer una dormideta. En qualsevol cas, cal utilitzar una manta per aïllar-los del fred del sòl. A la nit, on millor dorm el gos és en el dormitori. La raó està a l'origen de llop, que com tal vol estar sempre al costat de la seva «família». Si se li tira del dormitori se sentirà repudiat. Una altra cosa és si hi ha dos o més gossos, doncs llavors constitueixen per si mateixos una «família» i poden dormir junts en qualsevol altre lloc.

Permetre l'estada en el dormitori només a un dels gossos pot ser un gran error, doncs el triat se sentirà afavorit i això pot trastornar l'ordre jeràrquic natural.

És absolutament necessari que el gos l'amo del qual treballa i per tant està sol la major part del dia, a la nit dormi a la mateixa habitació del seu amo, que ha de ser el seu lloc habitual. El dormir en habitacions diferents, si un dels cònjuges no accepta la presència del gos, té com a conseqüència que aquest se senti més proper a la persona amb qui dorm. Pensi que és a la nit quan el gos sol estar més temps en contacte directe amb «la seva família». Això no significa, necessàriament, que hagi de dormir en el llit del seu amo.

El gos en el llit. La majoria dels amos de gossos neguen que aquests dormin amb ells en el mateix llit, però això no és cert, Les enquestes donen els següents resultats: un 40% dels amos de gossos dormen amb ells en el mateix llit (per descomptat, als peus del jaç), a un altre 20% li agradaria compartir el seu llit amb ell, però no ho fa per raons d'higiene; la resta considera que deixar al gos que pugi al seu llit és, senzillament, una marranada. Són punts de vista que comprenc perfectament. Coincideixo amb el professor Reinhold Bergler quan afirma que «si es compleixen totes les normes higièniques bàsiques i es duen a terme les necessàries vacunacions, el perill de transmissió de malalties del gos a l'home és pràcticament inexistent».

No obstant això, el perill d'infecció augmenta considerablement quan els espais que ocupa el gos i els seus utensilis no es netegen a fons de manera sistemàtica.

No m'agrada tenir-lo en el llit; resulta una miqueta incòmode. Prefereixo prescindir de la cistella del gos; primer, perquè és difícil de netejar i, segon, perquè cruix cada vegada que el gos es dóna la volta a la nit. Perquè el gos pugui sadollar la seva set, poso un recipient amb aigua al costat de la porta. No em molesta el soroll que pugui fer mentre beu a la nit.


Bibliografia: "Todo sobre tu Perro"
para su mejor cuidado, comprensión y adiestramiento
(Ulrich Klever)
Ed. EverestPàgina PrincipalArticles MascotesArticles GossosSecció Gossos
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.