Mascotes

En castellano
En català

L'elecció i l'arribada del cadell a casa

  

Moltes persones, la majoria, no crien elles mateixes al cadell, sinó que ho compren.

Això significa que no han tingut cap control sobre els dos primers mesos de la vida del gos (és aconsellable no separar al cadell de la mare i dels seus germans).

Abans de pensar en l'educació del cadell, independentment de la raça i la talla, és important trobar un exemplar que hagi rebut el tracte adequat en el primer període de la seva vida. Indubtablement, el millor lloc és un criador reconegut per la RSCE i especialitzat en la raça que ens interessa.

 

ELECCIÓ DEL CADELL IDONI

 

En un bon criador ens atendrà un expert de la raça. L'elecció no serà difícil: nosaltres li explicarem el tipus de gos que volem i les funcions que pretenem encomanar-li, i ell ens aconsellarà. En cas de negociar amb un particular, deurem comprovar que els cadells hagin rebut les cures pertinents.
LA REVISIÓ FÍSICA

Cada raça posseeix unes característiques pròpies molt concretes, en funció de les quals un cadell és més o menys típic, és a dir, s'ajusta més o menys a l'exemplar ideal de la raça. Per aquesta raó no es pot proposar un examen físic vàlid per a tots els cadells des del punt de vista estètic. El que sí podem fer, en canvi, és valorar el seu estat de salut o, millor dit, el seu grau de benestar -ja que no es tracta d'una visita mèdica- i ho podem fer analitzant una sèrie de paràmetres comuns a totes les races: ulls, orelles, mucoses, abdomen, pèl, etc.

Els ulls del cadell han de ser alegres, vivaços i, sobretot, deuen estar nets. La secreció lacrimal abundant és sempre un mal indici: si la secreció és líquida pot ser producte d'una irritació (conjuntivitis); si està seca (lleganya) és més alarmant perquè pot ser un símptoma de borm. Atenció: si només un dels cadells presenta símptomes de malaltia infecciosa greu, no n'hi ha prou amb descartar aquell exemplar, perquè és probable que s'hagi contagiat a la resta de la ventrada, i que aquest gos, potser per ser el més feble, sigui simplement el primer a manifestar els símptomes.

Les mucoses han d'estar bén pigmentades (negres); fins als dos mesos la pigmentació pot ser incompleta. No és preocupant la presència d'alguna taqueta rosada en el cadell de molt curta edat; no obstant això, si persisteix passats els dos mesos, es converteix en un defecte. El cadell no té la dentadura definitiva, sinó la de llet, i per tant no es pot endevinar si serà completa. En canvi, es pot apreciar si el tancament, que pot canviar segons la raça, és correcte.

 

L'interior de les orelles ha d'estar net i no deu emanar olor algun. La mala olor pot deure's a la presència d'àcars.
TIPUS DE TANCAMENT

La zona perianal deu veure's neta. les taques groguenques en l'orifici anal indiquen que el gos ha tingut o té diarrea i, per tant, problemes intestinals o paràsits.

En gairebé totes les races, als dos mesos, el cadell ha de tenir els testicles completament descendits a l'escrot; no sempre es veuen, però es poden notar mitjançant palpació. En algunes races (per exemple, el husky) els testicles descendeixen als tres o, fins i tot, els quatre mesos. la falta d'un testicle (monorquidia) o d'ambdós (criptorquidia) és un problema hereditari que exclou al gos de les exposicions i de la reproducció; per consegüent, davant aquesta circumstància, exigirem una garantia al criador que cobreixi aquests problemes. Recordem que, a més de ser una tara hereditària, és a dir, que es transmet a la descendència, pot causar problemes al propi gos. En efecte, el testicle retingut dintre de l'abdomen rep una calor excessiva i pot degenerar en tumor, pel que ha de ser extirpat quirúrgicament.

L'abdomen ters o inflat pot ser símptoma de paràsits intestinals. Tinguem en compte, no obstant, que havent dinat tots els cadells tenen el ventre ters i inflat. Si és aquest el cas, caldrà observar-lo novament passades unes hores. La pell del ventre és llisa i rosada, sense pústules ni envermelliments.

El pèl del cadell és brillant i gairebé inodor (exceptuant l'olor normal «de llitera». la presència d'una o dues puces no deu ser motiu d'alarma, ja que és pràcticament impossible eliminar-les totes d'una ventrada, especialment en un criadero. En canvi, una infestació de major entitat pot causar greus problemes de salut (anèmia) i, en qualsevol cas, és un clar indici de dolenta gestió del criadero.

L'EXAMEN DEL CARÀCTER

L'observació dels jocs entre germans ens permetrà formem una idea bastant precisa del caràcter dels cadells: haurà el qual intenti ser el cap i el qual tingui un caràcter més submís. Però, cura: en una ventrada de cadells de dos mesos els papers poden canviar diverses vegades al dia. Per tant, les indicacions seran molt generals.

 

 

Hi ha una forma molt fàcil de saber si els cadells han rebut un imprinting correcte: col·locar-se entre ells. Si ens fan festes i volen jugar amb nosaltres, no hi ha cap dubte que el imprinting és correcte.

El comportament «violent» del cadell de la fotografia no és símptoma d'un gos potencialment agressiu. Simplement, es diverteix com un boig jugant amb les persones, el que significa que ha tingut un imprinting correcte. No són els casos com aquest els quals deuen suscitar preocupació (haurà temps de sobres per a educar al petit terratrèmol), sinó els casos de cadells excessivament tímids o que donen mostres de temor davant la presència humana.

Imprinting: El imprinting va ser descobert pel l'etòleg Konrad Lorenz, que estudiava el comportament de les oques.

Lorenz va descobrir que els pollets d'oca consideraven com mare al primer animal (o persona!) que veien al sortir de l'ou. Això va donar lloc a les cèlebres escenes de l'etòleg caminant seguit d'una filera de pollets, convençuts d'estar seguint a la seva mare, disposats a anar on ell anés.

El imprinting de les oques en relació amb l'home, per molt equivocat que sigui, és irreversible.

En efecte, les aus són animals que perceben la realitat circumdant de forma predominant visual i, al no poder observar-se elles mateixes, creuen estar fetes a imatge i semblança del primer que veuen al sortir de l'ou, i després no els resulta possible canviar d'idea.

El cas dels gossos és distint, perquè és un animal de percepció olfativa i, per tant, és perfectament capaç d'olorar-se a si mateix.


Bibliografía: "La educación del cachorro"
(Valeria Rossi)
Ed. de VecchiPàgina PrincipalArticles MascotesArticles GossosSecció Gossos
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.