Mascotes

En castellano
En català

El perill de les boles de pèl

Autor: Isa Gil
Contingut per cortesia de: Losdestructores.com

El gat és un animal net per naturalesa, i per això s'endreça llepant-se el cos diverses vegades al dia. En aquest acte sol empassar molt pèl, especialment quan es troba en l'època de muda. La muda estacional es produeix sobretot a la primavera i tardor, quan l'animal canvia el seupèl per l'altre nou més adequat al canvi climàtic que s'apropa. En aquests moments és quan més pèl mort sol empassar, i quan devem proporcionar-li els mitjans adequats per a evitar problemes de salut per la ingesta excessiva d'aquest pèl.

Els subjectes més propensos a sofrir aquests problemes són els gats de pèl llarg i els vells, ja que aquests últims a més de tenir menys forces per a netejar-se ells sols tenen el sistema digestiu més lent i delicat, i l'eliminació del pèl per la femta es fa mésdificultosa. Però encara que cal tenir especial cura amb aquests dos tipus de subjectes, també és important vigilar als gats de pèl curt, doncs tampoc estan exempts d'aquest problema.

El gat, a l'endreçar-se, va empassant pèl, que va formant boles més o menys grans i que acaben en la femta de l'animal seguint el procés normal de la digestió. Però de vegades, el gat sent molèsties perquè no digereix bé el pèl, i llavors es dedica a rosegar plantes. Aquesta conducta, que és castigada per molts amos deu ser no obstant això afavorida, perquè és la millor manera natural que aquestes boles de pèl travessin l'intestí del gat sense causar-li major dany. Hi ha dos tipus de plantes amb les quals els gats es tornen literalment bojos, i són la Nepeta/Nébeda (Nepetacataria) i la Valeriana, però qualsevol planta herbàcia compleix el mateix fi, i per exemple un test plantat amb llavors com blat i ordi els agradarà també. La qüestió és que es tracti d'herbes tendres i sucoses. Si no els proporcionem aquestes plantes, els nostres gats es dedicaran a mossegar la resta de plantes de la casa, amb el risc que alguna sigui tòxica i ens duguem un bon disgust.

En els supermercats i botigues d'animals venen uns paquets d'herba “gatera” per a ser plantats i oferts als nostres gatets. Però he de dir que l'autèntica herba gatera és laNepeta (encara que també se li denomina així a lavaleriana), i que aquestes llavors que venen preparades per a plantar en realitat són ordi, blat, civada, etc, però igualment efectives que les primeres, que és l'important en aquest cas (a part de més fàcils de trobar i més barates, que també compte).

Menjar herbes provocarà que el gatregurgiti, expulsant el pèl molest, acompanyat de tot el que en aquest moment tingui en l'estómac. Però no devem espantar-nos. Immediatament l'animal es trobarà molt millor i començarà a menjar de nou, a beure aigua i a jugar, ja que s'ha alliberat d'una molèstia que realment sentia.

Però a part de proporcionar-li plantes adequades perquè el gat es purgui de forma natural, hem de prendre altres mesures de prevenció, com raspallar-lo molt sovint, per a alliberar-lo dels pèls morts del seu pèl, sobretot en el cas de gats de pèl llarg i dels gats vells. Per a això li passem el raspall a contrapèl, per a eliminar els pèls que sobren, i després en el sentit contrari. També podem afegir més fibra a la seva dieta en forma de verdura o segó, per a facilitar la digestió, i també devem donar-limalta de tant en tant, que és una pasta que venen en tubs i que encanta a molts gats, encara que uns altres no poden ni olorar-la. En casos més greus deurem acudir als laxants, com l'oli de parafina o medicaments receptats pel nostre veterinari. De qualsevol manera el millor sempre és prevenir, ja que si deixem que el problema avançi podem arribar a l'extrem d'haver d'acudir a la intervenció quirúrgica, doncs es pot produir una oclusióintestinal, que encara que és rara sí és bastant perillosa.

Contingut per cortesia de:
Los destructoresPàgina PrincipalArticles MascotesArticles GatsSecció Gats
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.