Mascotes

En castellano
En català

Primers Auxilis

EL GAT INCONSCIENT

Els gats tenen accidents: poden ser atropellats per un cotxe o caure des d'una alçada considerable i quedar inconscients o en estat de xoc. Si trobes un gat ferit, examina les seves lesions i, si et veus capaç, administra els primers auxilis, ja sigui per a posar-lo més còmode o en un intent de salvar la seva vida. Duu-lo al veterinari com més aviat millor. Si el gat està conmocionat-li notaràs fred i amb el pols ràpid- manten-lo calent embolicant-lo en una flassada. Els primers auxilis són un primer pas abans d'acudir al veterinari.

a) Si trobes un gat inconscient, el primer que has de fer és posar-lo fora de perill i dur-lo al veterinari. Posa una flassada com llitera, estén-la i col·loca al gat sobre ella.

 

b) Amb ajuda d'un altra persona aixeca curosament la flassada i deixa-la sobre una superfície plana i segura. Si el gat respira amb dificultat, posa'l de costat amb el cap inclinat cap a enrere i obri-li la boca per a estirar-li un poc de la llengua. Després neteja-li la boca de mocs amb una torunda de cotó.

 

c) No deixis tombat el gat del mateix costat durant més de cinc o deu minuts, ni li donis res per la boca. Per a dur el gat al veterinari, alça la flassada i introdueix-la en una caixa de cartró.

COM ALÇAR A UN GAT FERIT

Si intentes ajudar a un gat que probablement tingui una pota trencada, has de tractar-lo amb gran cura. No provis d'encanyar-se-la, ja que podries fer-li encara més mal. Col·loca el gat sobre una flassada, de manera que el membre trencat quedi damunt. Procura que l'animal no el pugui moure. Posa el gat en una cistella adequada i duu-lo al veterinari.

COM CONTENIR LES HEMORRÀGIES

Si un gat s'ha tallat i sagna, però la ferida no és profunda, probablement pots guarir-li tu mateix. Neteja la ferida amb un cotó humitejat, talla el pèl embullat i aplica al tall un antisèptic suau.

La vaselina, aplicada a les vores de la ferida, impedeix que caiguin pèls en ella. Si el teu gat sagna molt, segueix les indicacions que et donem a continuació. En cas de no cessar l'hemorràgia, duu el gat al veterinari com més aviat millor.

a) Per a parar l'hemorràgia, cobreix la ferida amb un coixinet de gasa mullada en aigua freda (o sigui amb una comprimida) i fes-hi una mica de pressió.

 

b) Si l'hemorràgia no cessa, assegura la comprimida amb un envenat i col·loca damunt un altre coixinet de gasa.

 

c) Per a reforçar l'envenat, posa un altre al voltant de la segona comprimida. Si l'hemorràgia és seriosa, duu el gat al veterinari.

FERIDES PER BARALLES

Un gat al que es permeti sortir, pot tornar a casa amb esgarrapades i talls rebuts en baralles amb altres gats. Pot presentar-se desgrenyat, amb trossos de pell arrencats i esgarrapades en les parpelles i les orelles. Generalment, aquestes ferides són només superficials i no requereixen atenció veterinària. Un mateix pot netejar esgarrapades de poca importància, per exemple, amb un antisèptic suau. Si una ferida s'infecta, també pot tractar-se a casa, però si es forma un abscés, cal acudir al veterinari. Una hemorràgia intensa ha de ser tractada de seguida.

 

 

CAS D'ENVENENAMENT

Si un gat ingereix una substància tòxica, normalment la vomitarà. En ocasions, però, el gat pot digerir el verí. Cal actuar amb rapidesa si el gat presenta símptomes d'intoxicació. Si un gat té la pell contaminada, pot intentar netejar-se-la a llengüetades, amb el que, ingerirà el verí. Renta-li la substància tòxica amb xampú diluït. Si amb això no n'hi ha prou, duu el gat al veterinari amb una mostra del verí. No intentis provocar-li el vòmit.

Reacció
Si el teu gat s'ha intoxicat, probablement sofrirà un col·lapse. Contacta amb el veterinari, que necessitarà saber el tipus de verí empassat per l'animal.

SUBSTANCIES TÒXIQUES

Aquesta taula indica algunes de les substàncies que són tòxiques per a un gat. Si el teu gat s'empassa una d'elles, cal el tractament veterinari. Certes substàncies, tals com els analgésicos, poden ser fatals per a un gat

 TòxicsSímptomes de intoxicacióForma d'actuar 
 RaticidaInquietud, dolor abdominal, vòmits, hemorràgia i diarrea.Consultar al veterinari. Antídots. 
 AnticongelantManca de coordinació, vòmits, convulsions seguides de coma.Una injecció pot bloquejar l'efecte. 
 AlcoholDepressió, vòmits, col·lapse, deshidratació i coma.Fatal en potència Consultar al veterinari. 
 AnalgèsicsPèrdua d'equilibri, vòmits. El paracetamol torna blaves les genives.Fatal en potència Consultar al veterinari.. 
 Desinfectants, prod. de netejaIntensos vòmits, diarrea, nerviosisme, modorra i coma. Fatal en potència.Fatal en potència Consultar al veterinari. 
 Insecticides i pesticidesEspasmos musculars, bavejar, convulsions i coma.Consultar al veterinari. No existeix antídot. 
 Verí contra caragolsSalivació, espasmos musculars, vòmits, diarrea, convulsions i coma.Tractament eficaç, si s'actua ràpid. 


Plantes tòxiques


. Azalea
. Caladio
. Eléboor negre
. Clemàtide
. Delphinium
. Dieffenbachia
. Heura
. Lupinus
. Vesc
. Baladre
. Costella d'Adàn
. Poinsettia
. Llorer cirerer
. Rododendro
. Solano
. Pèsol d'olor

PICADURES

Un gat picat per una abella o vespa pot sentir malestar. La zona on es doni la picada s'inflarà, i el gat pot semblar inquiet i tenir disnea. Busca una zona vermella i inflada que sembli una ferida per estella. Si hi ha un agulló, tractar d'extreure'l amb unes pinces. Cas de no poder, demanar consell al veterinari.

CURA D'UN ABSCÉS

Si un gat ha estat mossegat per un altre i la ferida no es guareix, pot formar-se un abscés. La ferida s'infectarà, inflant-se al cap d'uns dies. Si l'abscés és molt gran i tu no pots tractar-lo, demana al veterinari que li curi.

a) Talla amb cura el pèl que envolta la zona inflada. Demana a algú que subjecti al gat mentrestant.

 

b) Banya la zona amb una solució preparada amb una cucharilla de te plena de sal dissolta en un got d'aigua.

 

c) Banyat per espai de 24 hores, l'abscés hauria de rebentar. Neteja la zona i vigila que l'abscés no es formi de nou.

ESCALDADES

Si el teu gat s'ha cremat o té una escaldada, potser per acostar-se a un foc o caure-li damunt aigua bullint, has de dur-lo amb tota rapidesa al veterinari. Per a alleujar-li el dolor, segueix aquestes indicacions. Si el gat s'ha cremat amb algun accessori elèctric, acudeix també de seguida al veterinari. Cremades greus d'aquest tipus poden causar una fallada cardíaca.

a) Aplica a l'escaldada un cotó xop en aigua freda. No posis pomada ni mantega en la ferida.

 

b) Aplica a la ferida una borsa amb glaçons de gel.

 

c) Posa vaselina en la ferida. No cobreixis aquesta ni tallis el pèl que l'envolta.

EN CAS DE CONGELACIÓ

Si el temps és molt fred, el gat pot patir congelació i hipotèrmia. En tal cas és essencial l'atenció veterinària, ja que el fred podria deixar al gat en estat de xoc. L'animal quedarà fred i rígid amb el que semblen "cremades" en les extremitats.

 

Congelació
Si un gat pateix congelació, banya la part afectada en aigua no molt calenta. (Les zones més afectades solen ser les orelles, les potes i la cua). Després, mantenint-lo calent, duu el gat al veterinari.

 

Hipotèrmia
La hipotèrmia pot acabar en la mort. Embolica al gat en flassades, perquè no perdi calor, i demana consell al veterinari.

 

Font: El cuidado del Gato
Andrew Edney, David Taylor
Editorial Juventud
Barcelona, 1996Pàgina PrincipalArticles MascotesArticles GatsSecció Gats
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.