Mascotes

En castellano
En català

Hamsters, mascotes de moltes curesPertanyen al grup dels rosegadors i es caracteritzen per ser nocturns i grans fugitius, són inquiets i solitaris.

Veure'ls executant una rutina d'exercicis o fent un niu per a descansar és un dels encants dels hamsters, petites mascotes que generalment són adoptades per nens. Les persones que volen a un hamster com mascota han de tenir en compte que arriben a ser adults a les sis setmanes i que el seu cicle de vida és curt, de 18 a 24 mesos.

Hi ha dues espècies de hamsters: els siris coneguts també com daurats i els xinesos. La diferència entre aquests radica en els seus colors i el temperament, els xinesos són menys agressius.

És adequat mantenir-los sols en les seves gàbies perquè són territorialistas, no es pot mantenir parelles de hamsters (qualsevol que sigui el seu sexe) en una mateixa gàbia, ja que per la seva naturalesa tendeixen a enfrontar-se.

Per a adoptar-los és preferible dur-los a casa als 26 dies de nascut. “És necessari acostumar-los al contacte amb la mà de l'amo, perquè a l'estar allunyats poden arribar a mossegar”.

Tendeixen a dormir durant el dia i per les nits comencen la seva rutina d'entrenament que realitzen en les seves rodes d'exercicis. Són animals àgils i experts en escapar, per això quan se'ls adeqüi una gàbia aquesta ha de ser metàl·lica i no de plàstic o de fusta, perquè, són rosegadors. Es recomana tancar bé la gàbia perquè solen fugir quan no estan ben assegurades.

Una de les particularitats d'aquest animal és que la seva temperatura corporal és igual a la dels humans, que és de 37°C. Quan aquesta baixa, el cos del rosegador entra en un estat d'hibernació. El pols i la respiració es tornen “inapreciables”. Per això abans de donar per mort a un hámster se li ha de prodigar calor sobre un coixi (a 32° centígrads) durant 30 a 60 minuts perquè pugui sortir de l'estat catatònic.

CURES

Els hamsters són mascotes delicades que requereixen d'atenció i cures.

Aquests rosegadors han de menjar dues vegades al dia. La seva alimentació es basa en menjar granulat. Com suplement, se'ls pot donar fruites, com pomes i peres; i, vegetals com fulles de col, espinacs o nap.

És important donar-los aliment sec perquè ells emmagatzemen el menjar en borses que tenen en les seves galtes, si se'ls dóna algun aliment humit pot arribar a obstruir-les, la qual cosa implicaria una cirurgia. També poden arribar a patir de salmonelosis pels aliments mal rentats.

A la gàbia ha d'haver sempre un abrevador amb aigua fresca, que s'ha de canviar diàriament. Per a evitar malalties l'espai dels hamsters ha de netejar-se una vegada a la setmana. S'ha de col·locar encenalls o paper de diari per a les seves deposicions.

Si s'arriben a caure poden sofrir de paràlisi de la cintura cap a enrere. Si no estan correctament alimentats poden patir desnutrició i diarrea per infecció digestiva.

Als hamsters també se'ls ha d'aplicar una vegada a l'any la vacuna de la ràbia i desparasitar-lo.

LLAMINADURES
Com suplement se'ls pot comprar llavors de girasol.

RASPALL
Als rosegadors també se'ls pot pentinar amb raspalls especials.

Fuente: El Universo
Margoth Cruz
Suplemento Vida 2007


Pàgina PrincipalArticles MascotesArticles RosegadorsSecció Rosegadors
Copyright © AmiMascota.com, Tots els drets reservats.